Varför är NATU:s arbete viktigt?
Här kan du läsa mer om vårt arbete och varför det är viktigt att ett nätverk som NATU ska finnas
Som beskrivet under rubriken Om turism här på NATU:s hemsida (länk till om turism), så är turism en viktig aktivitet och ”ett väl etablerat vetenskapligt studieområde med flertalet vetenskapliga tidskrifter.” Turismen och besöksnäringens betydelse har också fått extra uppmärksamhet under pandemin från 2020 och framåt då effekter på människors rörlighet och arbete har varit väldigt påtagliga. En rapport från Tillväxtverket visar att 69 000 personer varslades under våren 2020 jämfört med bara 7000 personer året innan. Pandemin och de medföljande restriktionerna har också ändrat människors sätt att resa och vissa platser, speciellt i naturen, har sett en stor ökning i antalet besökare. Detta riskerar att påverka platser negativt, speciellt ur ett hållbarhetsperspektiv.
Mot bakgrund av den statliga offentliga utredningen SOU 2017:95 (länk till SOU) har den svenska regeringen i oktober 2021 publicerat en samlad strategi for svensk besöksnäring. Bland de prioriterade områdena finns Jobb och kompetens där det nämns att ”goda arbetsvillkor, jämställdhet, rätt utbildning och kompetensutveckling stärks den svenska besöksnäringens konkurrenskraft” (s. 25). Akademisk utbildning om turism och besöksnäring vid högskolor och universitet nämns inte men däremot lyfter strategin fram att yrkeshögskolor prioriteras som ett sätt att förse den svenska turismnäringen med kompetent arbetskraft. NATU har publicerat en debattartikel (länk till artikeln) om att forskningen kommer att vara viktig för återhämtning av besöksnäring efter pandemin. Den har bemötts med både kritik (länk till blogginlägget) och stöd (länk till debattartikeln). Dessa exempel pekar på en oroväckande trend där akademisk utbildning och forskning inom turism och besöksnäring inte syns eller ifrågasätts. Arbetet med att utveckla utbildningar som är kopplade till forskning är ett viktigt område som NATU arbetar med. Detta kopplas också till ett annat utdrag från strategin där man kan läsa att turism idag inte är "ett starkt eget forskningsområde men håller på att etablera sig och det finns en försiktigt positiv trend vad gäller antalet forskare och forskningsmiljöer” (s. 28). NATU samlar många lärare och forskare som genom undervisning och publicering av forskning visar att turism har en stark tradition och viktig funktion som forskningsområde, så som beskrivs i avsnittet Om turism (länk till sidan) här på hemsidan samt genom länkar under menyn Publikationer (länk til publikationer) och Lärosäten och forskningsmiljöer (länk till information om lärosäten).
NATU arbetar också med att göra turism och besöksnäring mer hållbar. Detta är också en del av den nationella strategin och någonting som nyligen har diskuterats i en debattartikel av Malin Zillinger på Turismnytt (länk till artikeln). Hon menar att turism inte enbart ska ses som något negativt, för att den kan ”bidra till en god och hållbar samhällsutveckling.” När nu restriktionerna som var en konsekvens av pandemin har blivit mindre strikta, finns det hopp om att turism och besöksnäring kommer att kunna utvecklas på ett mer hållbart sätt.
Lärare och forskare vid lärosäten i NATU-nätverket arbetar med alla dessa aspekter. Vi arbetar för att bidra till kompetensförsörjning inom besöksnäring och vi arbetar för att få fram forskning som kan informera nutida och framtida beslut. Målet är också att studenter ska förstå vikten av hållbarhet så att de kan ta detta med sig i sina framtida arbeten. Detta belyses av utbildningsutbud och forskning inom nätverkets medlemmars respektive lärosäten och forskningscenter. Tillsammans hoppas vi på att skapa en mer hållbar och produktiv framtid för turism och besöksnäringen.