Ny NATU‑feature: Big data studie kartlägger hur turister upplever svensk kulturturism
Projektet heter “Google Maps for Tourism Monitoring and Analytics: The Case of Cultural Tourism, Sweden.” Forskarna som leder projektet är Professor Matthias Fuchs från forskarcentrum ETOUR vid Mittuniversitet, Professor Wolfram Höpken från Institute for Digital Transformation (Ravensburg University) och Tobias Eberle från DoubleSlash (Friedrichshafen, Tyskland). Projektet finansieras av Institutionen för ekonomi, geografi, juridik och turism (EJT) vid Mittuniversitetet.
Om projektet
Projektet är pågående och beskrivs av Professor Fuchs som ganska litet men ändå väldigt effektivt. Forskarna använder sig av tillvägagångssätt som de vet fungerar, samtidigt som de också upptäcker nya vägar framåt i en studie som testar tillämpningen av nya tekniker genom att studera kulturturism.
Projektet använder sig av data samlad från Google Maps och de kulturturistiska attraktionerna i Sverige analyseras genom besökarnas upplevelser och kommentarer om sina upplevelser. Delar av texten som handlar om specifika ämnen och känslor extraherades automatiskt från Google Maps data. Professor Fuchs berättar att ett av målen med projektet är att kartlägga ”hur vissa upplevelser utlöser vissa rörelsemönster.” Anledningen är att sättet ”att kombinera olika attraktioner och upplevelser kan vara ett resultat av de kommentarer från andra besökare som människor har läst.” Inom turism, är användningen av sentimentanalys inom Big Data är ny och det är också nytt att behandla inkludera hela Sverige. Den data som forskarna har samlat ins kan också användas för att planera, attrahera och hantera tillfredsställa kulturturister. Anledningen är att forskningen redan har bevisat att det finns en korrelationett samband mellan aktiviteter på nätet och turismankomsterantal besökare.
Några preliminära resultat kan koppla ihop typiska ord som används inom kulturturism med vissa känslor. Till exempel mindre attraktioner och mindre nischer kopplas ihop med mer positiva känslor. ”Ju mindre attraktionen är och ju mindre nischen är, desto högre mer är känslorna.” Professor Fuchs berättar att han och sina hans kollegor ännu inte vet ännu varför dessa mönster uppstår, men det kan vara att större attraktioner attraherar så mycket folk att de också drar till sig negativ feedback. De mindre attraktioner attraherar mindre färre människor och alla fler som besökareer är positiva för att ”de har tidigare kunskap och de är i en sorts gemenskap och kanske exklusivitet.” Ju mer attraktioner kommersialiserar, desto mer risk finns att man attraherar ’fel besökare.’ De här observationerna är fortfarande preliminära och Professor Fuchs och sina hans kollegor kommer att behöva göra mer forskningfler studier för att förstå dessa mönster och skillnader.
Projektet som en del av NATU:s arbete
En del av NATU:s arbete handlar om att främja turismforskning och att föra fram kunskap, både genom utbildning och forskning, som kan stödja olika aktörer inom besöksnäringen med i deras vardagliga arbete. Det här projektet kommer att visa hur de känslorna som besökare uttrycker i sina recensioner på Google Maps kan kopplas ihop med i olika turismmönster. Från en nationell synpunkt kan de kommande forskningsresultat användas för att planera kulturturism på ett mer hållbart sätt. I den svenska turismstrategin (länk), nämns till exempel hur ”med ett stort antal besökare kan landskapet och infrastrukturen slitas för mycket och därmed urholka de natur- och kulturvärden som besöksnäringen bygger sin produkt på” (p. 17). Den här studien kan bidra till en bättre planering för att försöka undvika att många kulturturister samlas på en enda attraktion samtidigt.
Från en mikronivå kan den här studien hjälpa turismentreprenörer som arbetar med kulturturism i att bättre förstå bättre hur människors uttryckta känslor i kommentarer kan kopplas med nuvarande och framtida resmönster.
Mer information om detta projekt finns på Mittuniversitetets hemsida länk till information om projektet och länk till en kort rapport med några resultat.
Kontakt på Mittuniversitetet:
Professor Matthias Fuchs (email address)