NATU presenterar sin första "Feature" ‑ Intervju med Professor Dieter Müller

Tors 13 jan. 2022 11:15

Den här är första av många NATU:s "Features." Dessa korta artiklar är en sammanfattning av en intervju med NATU-medlemmar och syftet är att presentera olika projekt och aktiviteter som pågår i de olika lärosäten. Den här första feature är en intervju med professor Dieter Müller som pratar om turismutbildning och forskning, om NATU:s viktiga roll och om Kunskapsforum.

Mikrofon kameralins block
A picture of a microphone, a camera and a notebook symbolizing an interview

”Viktigt att NATU finns” – Professor Dieter Müllers tankar om Kunskapsforum, turismforskning och NATU:s arbete

Den 23 och 24e november träffades forskare och representanter för turism och besöksnäring i Stockholm för att diskutera den pågående turismforskningen och för att knyta kontakter mellan olika aktörer. Mötet organiserades av Besöksnäringens FoU-fond (BFUF) och beskrevs av många som ett givande möte som bidrog till att turismforskare träffade varandra, både de som kände varandra och för att se ”nya ansikten.” Professor Dieter Müller, som gav den första presentationen på Kunskapsforum med titel ”Forskning om besöksnäring och turism i Sverige 2021 – Möjligheter och utmaningar”, beskriver sin upplevelse av mötet som ”roligt och kul.” Pandemin har gjort det nästan omöjligt att träffa kollegor på andra lärosäten på väldigt lång tid. Samtidigt var han också glad att se nya kollegor som han inte hade träffat förut. Det är också viktigt att det här mötet inte blir en unik händelse, men att man träffas regelbundet och fortsätter dialogen.

NATU arbetar ständigt för att främja turismforskning och utbildning. Kunskapsforum var en viktig plattform för att visa olika aktörer inom besöksnäringen vilken typ av arbetet NATU gör och varför NATU:s arbete är viktigt. Varför är turismforskning relevant? Hur ser turismforskning ut i Sverige och i de nordiska länderna? I den här intervjun  ber vi Professor Dieter Müller belysa några viktiga ämnen som diskuterades under Kunskapsforumet.

Några tankar om turismforskning

Turismforskning har vuxit markant  de 25 åren. Det finns ”mer och bättre forskning och på flera ställen.” Det kan såklart alltid bli bättre, men turismforskning är väldigt internationellt orienterad. Detta bidrar till en ökad konkurrens och en mångfald av synpunkter. Mycket fokus ligger på hållbarhet och klimat medan ekonomisk forskning har försvunnit lite grann. Det finns mycket forskning om produktutveckling, autenticitet, generellt handlar det mer om produkt och upplevelser.

De utmaningar som turismforskning står inför handlar väldigt mycket om finansiering. Eftersom turism som fält inte är institutionaliserat som andra ämnen, är det svårare att ha inflytande över hur pengarna fördelas. Det är svårt att ägna sig åt turismforskning och att finansiera verksamheten. Dessutom har pandemin förvärrat situationen. Det har blivit svårt att rekrytera studenter och att visa att turism är relevant inte bara för potentiella studenter, men också för den offentliga sektorn. Det finns en idé om att turismforskare måste vara positiva mot växande turism. Det är lite som om ”läkare skulle vara positiva mot fler sjukdomar”, säger professor Dieter Müller. Faktum är att även om turismforskare arbetar med turism, betyder inte det att de har en okritisk positiv inställning till turism. Turismforskning är inte för eller emot, det handlar om en nyansering. Turismforskare vill inte nödvändigtvis se mer kvantitativ tillväxt och vill definitivt inte se mer miljöförstöring.

NATU:s betydelse

Med tanke på detta, hur kan NATU stärka och förbättra förutsättningarna för turismforskning och dialog med besöksnäring? Det handlar om tid och intresse. Från forskarnas sida behöver vi avsätta tid till att prata med både industrin och den offentliga sektorn. ”Man ska inte bara gå dit, studera och försvinna.” Vi forskare ska se oss själva som en del av ekosystemet. Tvärtom gäller också. Näringslivet behöver göra samma sak. Det kan såklart kännas obekvämt att det ska komma forskare och titta på ens verksamhet och granska den. Det är dock viktigt att bygga relationer.

Slutsatsen är att NATU:s arbete är ett stöd inom alla dessa områden. Det är viktigt att ha gemensamma möten och att NATU representerar turismforskningen. Det är centralt att ”det finns en gemenskap, inte bara individer” och att det finns en organisation inom svensk turismforskning som vill göra skillnad. NATU är väldigt viktigt för att vi ska kunna lyckas med att driva frågan om betydelsen av svensk turismforskning och utbildning. Förhoppingsvis kommer flera möten som Kunskapsforum i framtiden så att alla involverade aktörer har en möjlighet till utbyte av idéer och en plattform för att bygga långvariga relationer.

Sidan uppdaterades 2022-01-13